Johtajan vastuu ja valta

Hyvän johtajan on elintärkeää ymmärtää ja käyttää oikein rooliinsa kuuluvaa valtaa ja vastuuta. Vastuun ja vallan on oltava tasapainossa. Valta tuo mukanaan suuren vastuun, eikä ilman sitä vastuuta voi kantaa. Johtaja on vastuussa omista päätöksistään sekä niiden seurauksista. Johtajan vastuulla ovat myös johdettavat sekä heidän töidensä saavutukset ja tulokset.

Vastuun delegointi

Johtajan ei tarvitse välttämättä rohmuta kaikkea vastuuta itselleen vaan sitä voi jakaa johdettaville. Tätä vastuun delegointi tarkoittaa. Vastuun jakaminen muille kasvattaa johdettavien ja johtajan välistä luottamusta. Johtajan kuuluu luottaa johdettaviinsa sekä antaa heidän tehdä itsenäisesti työtään. Tämä ei kuitenkaan oikeuta johtajaa vetäytymään syrjään johtajan työstään. Johtajan tulee valvoa työn etenemistä sekä tarpeen tullen ohjata johdettaviaan oikeaan suuntaan. Johtaja ei voi siis vedota delegointiin ja syyttää alaisiaan, jos jokin menee vikaan.

Missä menee vallan rajat?

Valta ei tarkoita, että johtajalla on oikeus tehdä mielipuolisesti, mitä ikinä hän lystää. Se velvoittaa huolehtimaan sekä kantamaan vastuuta. Valtaa tulee käyttää johtamaan ihmisiä hyviin tekoihin. Osa johtajista kuitenkin hyväksikäyttää valtaansa ja ajaa ihmiset tekemään hirveitä tekoja.

Valtaa väärinkäyttävä johtaja ei välitä muiden hyvinvoinnista. Tällainen johtaja tekee päätöksiä, jotka ajavat hänen omaa etuaan. Johtajan todellisuudentaju sumentuu, jolloin hän ei erota oikeaa väärästä. Valtaa väärinkäyttävä johtaja uskoo omaan totuuteensa, eikä pysty näkemään asioita muiden ihmisten näkökulmista. Tällöin kaikki erimieltä olevat vaiennetaan. Tällaisessa yhteisössä sallitaan vain yksi totuus: se joka tukee vallankäyttäjän tahtoa. Valtaa väärinkäyttävä johtaja poistaa ne johdettavat, joiden ajatusmaailma poikkeaa johtajan totuudesta. Tällainen vallankäyttö pilaa ilmapiirin ja aiheuttaa henkistä ja fyysistä kärsimystä, mikä näkyy myös johdettavien suorituksissa sekä toiminnan tuloksissa.

Esimerkki vallan hyväksikäyttäjistä ovat diktaattorit. He ovat poliittisia johtajia, jotka anastavat itselleen rajattoman vallan. Diktaattoreiden hallitsemia maita kutsutaan diktatuureiksi. Diktaattorit valvovat kansalaisiaan sekä uhkailevat ja vainoavat kaikkia, joiden ideologia eroaa diktaattorin ideologiasta.

puppet 5926178 1280
Diktaattorit rajoittavat perinteisiä demokraattisia vapauksia esimerkiksi sananvapautta. He nostavat asemaansa propagandan sekä tiedotusvälineiden manipuloinnilla.

Hyvä johtaja käyttää valtaansa oikeudenmukaisesti. Hän on valmis kuuntelemaan johdettaviaan ja muuttamaan toimintatapojaan tarpeen vaatiessa. Hän on valmis oppimaan uusia asioita sekä antamaan tilaa muiden mielipiteille. Hän myös ymmärtää, että on olemassa häntä osaavampia ja viisaampia ihmisiä. Hän ei koe osaavia henkilöitä uhkana vaan apuna ja turvana. Hyvät johtajat eivät toimi yksin – menestys vaatii yhteistyötä.

Pohdi! Oletko törmännyt epäoikeudenmukaiseen johtajaan? Miten pystyt erottamaan hyvän ja huonon johtajan toisistaan?