Oman osaamisen sanoittaminen
Suomessa kaikista työpaikoista jopa yli 70 % on piilotyöpaikkoja. Piilotyöpaikoilla tarkoitetaan työpaikkoja, joita ei laiteta julkiseen hakuun. Jos kukaan ei tiedä olemassaolostasi, miten sinut voitaisiin pyytää työhaastatteluun? Sama pätee, jos haaveilet eteneväsi omalla työpaikallasi. Jos johdossa ei tiedetä kiinnostuksestasi tai eri osaamisalueistasi, miten sinua voitaisiin edes harkita?
Yksi hyödyllisimpiä taitoja oman urakehityksen kannalta on oman osaamisen sanoittaminen. Jokaisella on jonkinlaista osaamista. Se ei kuitenkaan riitä yksinään, se täytyy myös osata sanoittaa. Kuvittele itsesi työhaastatteluun rekrytoijan asemaan. Haastattelet kahta samanikäistä ja saman taustan omaavaa henkilöä asiakaspalvelutehtävään. Ensimmäinen hakija kertoo olevansa oikea ihminen kyseiseen tehtävään, koska on hyvä ihmisten kanssa. Toinen henkilö kertoo olevansa oikea ihminen tehtävään, koska osaa lukea ihmisen elekieltä ja viestintää. Tämän ansiosta hän ymmärtää asiakkaan tarpeita, osaa tarjota oikeita tuotteita ja pystyy mukauttamaan omaa kommunikointityyliään asiakkaalle sopivaksi varmistaakseen asiakkaalle parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen. Kumman sinä palkkaisit?
Vaikka molemmat hakijat olisivat yhtä hyviä asiakaspalvelussa, et voi tietää sitä etukäteen. Tämän takia on tärkeää pohtia, miten oman osaamisensa sanoittaa. On hyvä olla yksityiskohtainen eikä puhua pelkistä kokonaisuuksista. Esimerkiksi sen sijaan, että sanot olevasi määrätietoinen työntekijä, voit sanoa omaavasi vahvan henkilökohtaisen vision ja tavoitteet, pystyväsi johtamaan ja kehittämään itsenäisesti omaa työskentelyäsi sekä olevasi valmis ottamaan vastuuta. Yksi toimiva keino on kertoa omasta osaamisestasi käytännön esimerkein. “Olen ollut mukana järjestämässä koulumme kevätjuhlia, jonka takia osaan suunnitella ja hallita resurssien käyttöä, kuten aikaa, taloutta ja materiaaleja.” Jos olet hakemassa töihin tiettyyn yritykseen, kannattaa sinun myös kertoa, miten yritys hyötyisi osaamisestasi. “Yli 5 vuoden kokemukseni sosiaalisesta mediasta tarjoaisi uudenlaisia ideoita ja mahdollisuuksia myös teidän Instagram- ja TikTok-tileillenne.”
Ei haittaa vaikka oman osaamisen sanoittaminen ei heti tunnu luontevalta, sitä voi harjoitella!
Aloita tunnistamalla oma osaamisesi. Minkälaisista asioista olet saanut positiivista palautetta, minkälaisia onnistumisia olet kokenut tai onko sinulle kenties kertynyt taitoja esimerkiksi omasta harrastuksestasi? Voit hyödyntää myös aikaisemmin tällä kurssilla tekemääsi Joharin ikkunaa. Kun olet varma omasta osaamisestasi, on sinun myös helpompaa vakuuttaa siitä muut!
Katso Tarun 5 vinkkiä oman osaamisen sanoittamiseen: